[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Nie powinniśmy też przykrywać garnka, gdyż ekspansja jest właściwością jang.Gotowanie w otwartym naczyniu, w połączeniu z szybkim mieszaniem, umożliwia łatwe rozprzestrzenianie energii.Chcąc jeszcze wzmocnić w potrawie właściwość “eksplodowania” na zewnątrz, możemy gotować potrawy z alkoholem.Tak przyrządzone danie, np.mięso (Chińczycy stosują do tego m.in.sake) daje doznanie jakby eksplozji energii w ciele.Jest to szczególnie zalecane ludziom cierpiącym na choroby zimna.Potrawy ugotowane na alkoholu zgodnie z przemianą ognia powodują wewnętrzne rozgrzanie i “wypchnięcie” zimna na zewnątrz.Znakomita do tego może być np.wołowina gotowana z czerwonym winem przez 3-4 godziny na małym ogniu.Po jej spożyciu robi się bardzo gorąco i wyraźnie odczuć można energię rozprzestrzeniającą się ku powierzchni ciała.Jest to metoda stosowana w medycynie chińskiej w przypadku zbyt słabego czi.Gotowanie z alkoholem powoduje również przełamywanie wszelkich zastojów energii życiowej oraz stagnacji krwi.Jednakże potrawy tak przyrządzane, mimo że bardzo smaczne, nie powinny być jedzone codziennie – są zbyt mocne, więc wystarczy gotować w ten sposób od czasu do czasu.W kuchni chińskiej wyróżnić można również specjalny rodzaj zup wzmacniających (tang), bardzo energetycznych.Gotuje się je co najmniej przez cztery godziny, czasami cztery dni, a niekiedy nawet dwadzieścia osiem dni! Niektórzy czytelnicy zauważą tu, że taka zupa utraci wszystkie witaminy, ale nie o to przecież chodzi.Głównym celem zup typu wzmacniającego jest zwiększenie czi, której przybywa im dłużej gotujemy.Jak bardzo wzmaga się energia i właściwości ognia świadczy intensywne rozgrzanie ciała po spożyciu takiej zupy – nawet w zimie i to u osoby wychłodzonej.Często człowiek zaczyna się momentalnie pocić.Kilka przepisów na zupy lecznicze zostało zamieszczonych na stronie 77.Słysząc o konieczności dość długiego gotowania, nie wpadajmy w przesadę i nie gotujmy tak absolutnie wszystkiego (chyba, że mamy indywidualne zalecenie od lekarza).Całość codziennej diety obejmować winna wszystkie pięć ruchów i związane z nimi rodzaje jedzenia.Konieczne jest więc spożywanie świeżych owoców, sałatek itp., które w normalnej zrównoważonej diecie powinny obejmować około 20% ogólnej ilości jedzonych potraw.Wędzenie.Wędzenie to najbardziej charakterystyczny rodzaj przyrządzania produktów żywnościowych zgodnie z przemianą ognia.Oczywiście musi to być wędzenie w naturalnym dymie, a nie przemysłowe “wędzenie” polegające na zastosowaniu zapachowych i konserwujących środków chemicznych.Najczęściej wędzi się ryby, sery i mięso.Trzeba być jednak ostrożnym, ponieważ mięso czy kiełbasa – z natury charakteryzujące się silną energią typu jang – po uwędzeniu stają się jeszcze gorętsze.Nie bez powodu więc konserwowano tak dawniej jedzenie przeznaczone do spożycia w zimie.Przygotowywanie posiłków zgodnie z przemianą ziemiPo małym jang wiosny i wielkim jang lata przychodzi czas stabilizacji związany z ruchem ziemi – późne lato.Jest to pora równowagi energii pomiędzy minionym jang i nadchodzącym jin.Sposób gotowania związany z ruchem ziemi można też stosować w okresie przełomowym między tradycyjnymi sezonami – przypada cztery razy do roku przez osiemnaście dni dojo[55].Jest jeszcze jedna generalna uwaga: wprawdzie gotowanie charakterystyczne dla danego ruchu zalecane jest w czasie związanej z nim pory roku, jednakże można także przyrządzać posiłki inaczej – np.chcąc wiosną wzmocnić jin nerek, musimy gotować zgodnie z przemianą ziemi (wzmacniając nerki poprzez śledzionę) i w żywiole wody (kładąc nacisk na jakość liang i han); chcąc latem leczyć “gorącą” wątrobę (po żółtaczce), trzeba ją ochłodzić.W tym celu winniśmy przyrządzać pożywienie zgodnie z przemianą wody i o naturze liang oraz w żywiole metalu i o naturze liang albo zgodnie z przemianą drewna i o naturze liang a nawet han.Jak więc widać, należy być elastycznym i uwzględniać zmieniające się sytuacje życiowe.Technika krojenia i gotowania.Warzywa i owoce kroi się na długie, duże i grube kawałki, wzdłuż osi i układa jedne na drugich kolejne warstwy.Celem takiego krojenia ma być uzyskanie smaku bardziej słodkiego, niż w przypadku innych sposobów krojenia.Dzięki temu jedzenie otrzymuje bardziej wyraźne właściwości ruchu ziemi.Ponieważ pora panowania ruchu ziemi jest okresem równowagi, harmonii – w czasie gotowania nie należy jedzenia mieszać.Gotuje się pod przykryciem, we własnych sosach.Można też używać ciśnienia i gotować na parze.To ostatnie zalecamy szczególnie dla przewlekle chorych, ludzi bardzo słabych oraz w leczeniu nowotworów.Wszystkie te metody przygotowania jedzenia pomagają wzmocnić żołądek i śledzionę, a ogólnie rzecz biorąc – zrównoważyć całe ciało.Konserwowanie.Przemianie ziemi odpowiadają różne metody konserwowania pożywienia.Można do tego procesu wykorzystywać moc miodu albo słodu.Jak wcześniej mówiliśmy, o białym oczyszczonym cukrze w ogóle nie ma co tu mówić, gdyż nie jest on zaliczany do produktów spożywczych.Typowym przykładem takiego konserwowania są wszelkie dżemy i marmolady, owoce kandyzowane, syropy itp.Można również konserwować przy pomocy oleju, najlepiej jeśli będzie to olej wyciskany mechanicznie na zimno, a nie ekstrahowany chemicznie.Ogień i ogrzewanie.O ile wiosną winniśmy gotować na ogniu uzyskanym przez spalanie drewna, latem istotny jest sam płomień jako taki (bez względu na rodzaj paliwa), z ruchem ziemi wiąże się jako paliwo węgiel kamienny.Piec opalany węglem daje najbardziej zrównoważone ciepło, którego w żaden sposób nie można porównać z ciepłem uzyskanym np.przy pomocy pieca elektrycznego czy kaloryferów.Ogrzewanie elektryczne lub centralne jest ciepłem bardzo suchym i w związku z tym bardzo szybko oddziaływuje wysuszające na płuca oraz osłabia energię ochronną wei czi.Ciepło otrzymane ze spalania węgla ma właściwość równoważenia wszystkiego i równocześnie zawiera wystarczającą ilość wilgoci [ Pobierz całość w formacie PDF ]