[ Pobierz całość w formacie PDF ]
.Całe ziarna oraz ich otręby i kiełki są wspaniałym źródłem witamin z grupy B, witaminy E i białka, a także minerałów wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu i cynku.Zarówno otręby pszenne, jak i ryżowe są świetnym źródłem błonnika niezbędnego dla funkcjonowania jelita grubego.Pamiętaj, aby zawsze jeść witaminę C przy spożywaniu ziaren, co zwiększy wchłanianie minerałów.Propozycje dań: makarony, kaszki i owsianki to łatwy sposób wprowadzenia ziaren zbóż do diety.Jedz kaszki z mlekiem ryżowym, sojowym lub migdałowym.Jako dania gorące, ugotuj brązowy ryż, amarant, proso, komosę, pszenicę orkisz lub dziki ryż.Sałatki z ziarna na zimno, takie jak na przykład tabula (sałatka z kuskusu czyli specjalnie spreparowanej pszenicy, pietruszki, pomidorów, mięty, oliwy i soku z cytryny) działają łagodząco na gardło.Gotowanie ziarna w wywarze z warzyw czy nietłustego kurczaka doda rosołowi głębokiego smaku bez konieczności dodawania drażniących przypraw, które mogą być zbyt ostre dla chorego po chemioterapii.Ugotuj ziarna i podawaj z warzywami lub fasolą.Dodaj je do zup i potrawek, z mąki razowej piecz chleb, ciastka i placki.Można kupić gotowe pełnoziarniste krakersy, makarony i chleby.Takie produkty jak łuskana pszenica, semolina czy mąka kukurydziana mogą być stosowane w podobny sposób jak pełne ziarna.Zawierają delikatne oleje, więc muszą być przechowywane w lodówce (w zamkniętych pojemnikach), aby nie zjełczały.Produkty mleczneprzynajmniej raz dzienniejogurt (niskotłuszczowy, beztłuszczowy, naturalny, z dodatkami)mleko (odtłuszczone i bez śmietanki, bez dodatków smakowych, maślanka, kwaśne mleko, odtłuszczone mleko w proszku lub granulowane)twaróg (odtłuszczony, niskotłuszczowy)Jogurt to mleko poddane działaniu zdrowych bakterii, takich jak Lactobacillus bulgańus, Lactobacillus acidophilus i Strep-tococcus thermophilus.Dostarcza dużo białek, witamin i wapnia oraz innych minerałów.Bakterie zawarte w jogurcie wspomagają odtwarzanie zdrowej mikroflory w jelitach po zniszczeniu jej przez antybiotyki, leki stosowane w chemioterapii czy naświetlanie.Równowaga biologiczna bakterii jelitowych jest ważna dla dobrego trawienia i wchłaniania witamin.Jogurt może zawierać żywe kultury bakterii (informacja o tym umieszczona jest zazwyczaj na opakowaniu, poszukaj jej).Propozycje dań: polej jogurtem potrawy z fasoli lub ryżu.Użyj jogurt do zrobienia koktajlu, albo do sosów sałatkowych, zamiast kwaśnej śmietany czy majonezu.Przyprawyużywaj według upodobaniaczosnek, cebula, por i szalotka(surowa lub gotowana)korzeń imbiru (sok, na surowo, napar)ostra papryka (suszona, świeża, gotowana) currykminekbazylianasiona kminkurozmaryngoździkiestragonkurkumaTłuszcze i olejemaksimum raz dziennie olej z siemienia lnianego olej z oliwekolej z orzechów (orzechów włoskich, migdałów)sosy sałatkowe (majonez z oleju z siemienia lub z oliwy)Napojedowolnieherbata (zielona, czarna)herbatki ziołowe (wszystkie nie słodzone)woda filtrowanaherbata imbirowanapoje zastępujące kawę (Inka, kawa zbożowa napoje z cykorią lub prażonym jęczmieniem) mleko ryżowePOTRAWY DO SPOżYWANIA W TYGODNIU (DO WYBORU)Masło 2-3 razy w tygodniusolone,nie soloneśmietankoweProdukty mleczne 1-2 razy w tygodniumleko skondensowaneser, niskotłuszczowyser kremowyśmietana kwaśnaPropozycje dań: dodaj ser do sosów, podawaj z warzywami, krakersami, w potrawkach, z ziemniakami, w potrawie włoskiej lasagna i jako przekąskę między posiłkami.Jedz ser tylko wtedy, kiedy twój układ pokarmowy toleruje laktozę i prawidłowo wytwarza śluz.Jajado 6 w tygodniu jaja gotowanePropozycje dań: dodawaj jajka na twardo do sałatek i kanapek.Używaj jaj do sporządzania sosów, omletów, zup i kanapek.Nigdy nie jedz jaj surowych czy nie dogotowanych.Drób i ryby3-5 razy w tygodniuświeży drób bez skóry (indyk, kurczak, samice dzikich ptaków)gotowane ryby (zwłaszcza tłuste, jak łosoś, makrela, śledź)Propozycje dań: Używaj drobiu jako dodatku do kanapek, zup, sałatek czy dań smażonych.Orzeszki ziemneraz w tygodniuprażone,świeże,nie solone,masło z orzeszków ziemnychNie polecamy masła z orzeszków ziemnych do codziennego spożycia z powodu dużej zawartości aflatoksyny.Spożycie nadmiaru aflatoksyny może się okazać rakotwórcze.Jednak wiele innych maseł orzechowych nie ma tak dużych ilości tej substancji.Propozycje dań: smaruj masłem grzanki, ciasteczka, seler, krakersy, albo jedz samo masło łyżeczką [ Pobierz całość w formacie PDF ]